Werkwijze

Elk persoon is uniek en heeft bijgevolg zijn eigen noden. Het is mogelijk dat er afgeweken wordt van de onderstaande chronologie van de consultaties. Dit om nog meer begeleiding op maat te bieden.

Eerste consultatie (1 uur)

Dit is een kennismakingsgesprek waarbij de noden van de cliënt centraal staan. Waar wil jij als cliënt naar toe werken en hoe kan ik je als diëtist daarin bijstaan? Noodzakelijk voor de toekomstige samenwerking is het cliëntendossier. Dit wordt tevens opgemaakt tijdens dit gesprek.

Ook worden er indien nodig enkele metingen uitgevoerd zoals het lichaamsgewicht, de middelomtrek, de lengte en een huidplooimeting. De gehanteerde weegschaal bevat een functie om de lichaamssamenstelling te meten. Zo krijg je ook een gedetailleerd overzicht van je botmassa, spiermassa, vet- en waterpercentage. Het kan zijn dat je een voedingsdagboek krijgt om thuis mee aan de slag te gaan. Dit om nog meer inzicht te krijgen in je huidig voedingspatroon en je leefstijl.

Met de bekomen informatie wordt er nu tegen de volgende consultatie een dieetadvies uitgewerkt.

Je kan er zelf voor zorgen dat er kostbare tijd gewonnen wordt! Hoe? Wanneer je je eerste afspraak maakt krijg je een bevestigingsmail. Deze bevat ook een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Wanneer je dit doet kan er een groot gedeelte administratie achterwege gelaten worden tijdens de eerste consultatie.

Tweede consultatie (45 min. – 1 uur)

De tweede consultatie staat in het teken van het dieetadvies. Je krijgt nu een persoonlijk dagschema en een dieetfiche. Hierin staan bv. de richtlijnen van het dieet, productinformatie en praktische tips. Ook worden je handige hulpmiddelen aangereikt om je te ondersteunen tijdens deze fase.

Opvolgconsultaties (30 – 40 min.)

De opvolgconsultaties zijn er om het verloop van de voedingsbegeleiding te evalueren. Ook dienen ze om in te spelen op de evoluerende noden van de cliënt. Wat loopt er goed? Zijn er onduidelijkheden? Duiken er moeilijkheden op? Indien nodig worden er metingen uitgevoerd.

Na verloop van tijd kan er meer tijd gelaten worden tussen deze consultaties. Als cliënt mag je wanneer je aanvoelt dat verdere voedingsbegeleiding niet meer noodzakelijk is dit aangeven. Je mag altijd contact opnemen na verloop van tijd mocht je opnieuw nood hebben aan assistentie.

%d bloggers liken dit: